SMA Office
Birmingham, MI 2005

Located in the now named Rail District in Birmingham, Mi in a warehouse space that used to be an old machine shop the space was fitted out on a budget using left over materials from previous projects and carpet tubes bound for the dumpster from the neighboring carpet store.  The oil stained concrete floor was painted over with epoxy paint and cement reinforced with corrugated cardboard  was used for the work stations.  The four pieces of a 4’ x 10’ discarded skylight were split and used as a dividing fin between work stations which sets up a rhythm of bouncing light through the space.  3-form remnants were cut and used to panel the corner from conference room to reception.

 

Piku Residence
Sylvan Lake, Michigan 2001

The bold wedge shaped form of this new construction private residence was inspired by the impact of the site at the initial visit. The property boundaries form a dramatic sloped wedge with fifty feet at the street and thirty-three feet of lake frontage.

 

Sparkey Herberts Catering Office and Alley Dwelling
Grosse Pointe Park, Michigan 1996

This project was designed as a mixed-use renovation and addition to an existing commercial building with storefront (catering office) on street level and residential on the upper level.

The clients, a restaurateur and an artist, wanted to expand the catering office by incorporating laundry, secured parking at the street level, add to the residential , and provide a painting studio for her work. The owners and architects were committed to creating an aesthetic that suggested Detroit’s urban and industrial legacies – and edgy look more common to places like Soho. Because of the alley setting, the project used as inspiration, materials characteristic of the alley employing concrete, steel, chain link, and messy things…it takes what are normally seen as ordinary materials and uses them in an artful manner.

 

Fenton Community Center
Fenton, Michigan

The most important relationship between the new building and the original should be in spirit. This is achieved by studying the intangible or immaterial qualities of the original, such as the rhythm of the movement as one moves through the building, the relationship of transparencies and solids, the alteration of close  views, the rise and fall of the building in relation to ground, wall, and roof, the exterior space created by the built form, and building scale. The new building can stand on its own merit and at the same time compliment the original maintaining its “specialness”. Replicating the original would dilute the original. 
 

 

Cohrs Residence
Elk Rapids, Michigan 2006

The clients expressed a desire for a vacation home place traditional in style if not transitional and also requested that the rooms follow the path of the sun. To follow this but also take inspiration from the site a traditional gabled form was used in the initial concept but sliced into three pieces in order to manipulate the mass around the site and respect the landscape. The northern piece is curved to follow the line of the highest dune while the other two pieces are manipulated to capture the views. A swath of earth is cut out to allow access to the lower level in the southern piece.
 

 

Neoglyphics Media Corporation
Royal Oak, Michigan 1998

A strategic internet solutions provider.

The interior design was inspired by the company’s public face: its existing logo, brochure design, and web design. A stylized letter ‘N’ surrounded by an implied circle set against a background of four intense colors communicated the company’s currency, fresh style, and creative capacities. The graphic cues inspired a three-dimensional version of the company’s image.
A signature design element used in the company’s print material is displacement. The idea is incorporated into many aspects of the spatial and lighting design. The reception area centers the space, and displacement happens in several ways. 

 

Red II The Salon
Birmingham, MI

The salon location is on the second floor of a mixed-use building with continuous ribbon windows across the town’s active main street. The work area at the street front allows for both clients and stylists to have a presence on the streetscape, but also communicates to the outside world that a vibrant activity takes place within. Salons cater to the looker and the looked-at – Red’s  location and layout celebrates this as part of human nature. The floor plan takes advantage of natural light in the salon workspace, and combines both halogen and fluorescent lighting to give the most flexibility to clients and stylists. Interior spaces are used for more intimate, private activities such as washing and pedicures. These new spaces within the salon are defined by partial height walls, and are interconnected by dark green-black painted ceiling above and cayenne red flooring below. 

The graphics and color scheme were inspired by the array of nail polish and led to a lively study of full wall graphics that were to read from the entry level up into the reception space.